Activiteiten in en rond Guamote
Tom Guamote
Tom, onze Vlaamse gids in Guamote

De inheemse markt is de absolute trekpleister van Guamote. Maar hij gaat alleen op donderdag door. Veel mensen passen dan ook hun reisschema aan om precies op donderdagochtend in Guamote te zijn. Maar in het gebied van Guamote is veel meer te bezoeken. Het is een aanrader om er meerdere dagen te blijven om het inheemse leven van de Andesregio van nabij te leren kennen.

In een inheemse gemeenschap vlakbij Guamote woont de Vlaamse gids Tom Schelstraete. Hij gidst in de hele streek van Riobamba tot Cuenca. Tom biedt mooie trekkings en fietstochten aan samen met enkele lokale gidsen. De mooiste hiervan staan hieronder samengevat.

Een bezoek aan de Chimborazo vulkaan is natuurlijk een must, maar als je de tijd hebt is een meerdaagse trekking hier ook een aanrader. Het kan soms fysiek wat zwaar zijn om deze tochten op grote hoogte aan te vatten, maar omdat het om privé-uitstappen gaat kan het programma steeds aan je mogelijkheden aangepast worden.

Kijk ook es bij de Excursies voor Chimborazo (deze 2 gebieden overlappen mekaar een beetje).

De markt van Guamote

Donderdag is het marktdag in Guamote. Deze markt is uniek in Zuid-Amerika. Op de marktdag trekken alle indígenas die niet naar school moeten of door ander werk of hun gezondheid worden weerhouden naar de markt. Maar ook van heinde en ver – van de kust en andere streken komen handelaars met hun vrachtwagens naar Guamote. Op deze markt worden goederen uit het bergland uitgewisseld met goederen uit het laagland en de kuststreek. Er is een grote markt voor vee en kleinvee, maar ook kleding, alle soorten voedsel en huisraad zijn er te krijgen. De stalletjes staan niet enkel op de pleinen van de stad, maar ook in verschillende straten.

Tijdsduur: op eigen krachten

Bezoek aan de inheemse dorpen rond Guamote

Vandaag kijken we van dichtbij hoe de inheemse bevolking hier in deze streek leeft. Na een bezoek aan het centrum van Inti Sisa in Guamote, trekken we de bergen in. We bezoeken een inheems schooltje waar de kinderen uitleggen hoe ze hier les krijgen. We bezoeken een lokale wever die ponchos maakt van alpacawol en eindigen bij een inheems gezin dat vertelt over hun leven in het dorp. Onderweg krijg je info over de geschiedenis van de streek en de lokale cultuur. Wie wil kan daarna te voet terug naar Guamote (1,5 uren).

Tijdsduur: 4 uren

Inclusief: Engelstalige gids; snack en drink.

Inheemse kookles

Vanuit Inti Sisa gaan we naar de markt om alle ingrediënten te kopen voor het maken van een fruitslaatje en empanadas. Dan leer je van het inheems keukenpersoneel van Inti Sisa hoe deze lekkere schotels klaargemaakt worden. Daarna wordt alles gezellig samen opgegeten.

Tijdsduur: ongeveer 2 uren

Inclusief: bezoek aan de markt, ingrediënten en koffie of thee

Dagtrekking Atillo – Ozogoche

De dag begint met een korte rit van ongeveer een uur vanuit Guamote naar de Meren van Atillo. We starten de tocht met een korte wandeling naar het uitzichtpunt waar we de meren kunnen bewonderen. Daarna begint de trekking die ons gedurende vier a vijf uur langs verschillende bergen en meren zal leiden. We stijgen van 3800 meter naar 4100 meter en daarna begint een flinke afdaling. Het landschap bevat mooie uitgestrekte grasvlaktes met kleine en grote meren tussen. Rond de middag komen we in Ozogoche toe waar we een lekker middagmaal krijgen en dan begint de terugrit naar het hotel.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, waterfles, fotocamera, stevige wandelschoenen, handschoenen en muts.

Tijdsduur: 7 uren

Inclusief: Engelstalig gids, transport H/T, laarzen (indien gewenst), middagmaal, snack en water, bijdrage aan de gemeenschap

Fietstour Atillo

We beginnen de dag met een korte rit richting de Huantug gemeenschap, op ongeveer 45 min rijden van Guamote. Van hieruit vertrekken met de mountainbike bergaf richting de Atillo rivier. Dit is een afdaling die ongeveer drie uur duurt en die zowel langs magnifieke natuurlandschappen gaat als authentieke bergdorpen. Gedurende heel de rit word je begeleid door de gids waarvan je uitleg krijgt over het landschap en de tradities. Er is ook een volgwagen aanwezig tijdens heel de rit. Eenmaal in Atillo stappen we terug in de auto om naar het meer te rijden waar we van een lekkere middagmaal genieten. Daarna maken we een korte wandeling naar het uitkijkpunt over de meren en daarna rijden we terug met de wagen naar het hotel.
Meenemen: bescherming tegen de zon, regenjas, handschoenen, muts, waterfles, fotocamera, extra droge kleren, sportieve kledij.

Tijdsduur: 7-8 uren

Inclusief: Engelstalige gids, transport h/t, mountainbike en helm, middagmaal, snack en water

Ozogoche Trekking 2 dagen

Op ongeveer 55 kilometer van Guamote bevindt zich het dorp Ozogoche Alto. Dit ligt binnen het Nationaal Park Sangay. Dit park telt meer dan 325 grote en kleine meren, waarvan er zich 45 in Ozogoche bevinden. De grootste meren zijn Laguna Cubillín en Laguna Magtayán. De eerste is de bekendste om zijn jaarlijks terugkerend fenomeen, in september, van een Noord – Amerikaanse vogelsoort, cuviví, die hier in het water duikt en dit niet overleeft. Gedurende deze tweedaagse trekking wandelen we rond het grootste meer van Ozogoche, Laguna Cubillín. Tijdens deze wandeling kunnen we genieten van de prachtige omgeving, dat vooral gekenmerkt wordt door zijn hooggebergte fauna en flora. We kunnen onder andere de curiquingue observeren, een veel voorkomende vogelsoort in de Andes. In de regio leven ook puma´s, brilberen, condors en vossen. Deze zijn een stuk moeilijker te observeren. De verscheidenheid aan fauna, flora, meren, watervallen en rivieren zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens deze 2-daagse tocht worden we begeleid door een lokale gids. Onze bagage wordt gedragen door een paard. De tocht gaat van 3.800 meter tot 4000 meter. De overnachting gebeurt in tenten met kwaliteitsvolle kampeermateriaal. Moeilijkheidsgraad: boven gemiddeld. Duur: 2 dagen. Inbegrepen: Engelstalige gids, extra gids, transport h/t, maaltijden vanaf middagmaal op de eerste dag tot middagmaal de dag erna, snack en water, lastdier, kampeermateriaal (tent, slaapzak, slaapmatje en eetgerief), laarzen en bijdrage aan de gemeenschap. Meenemen: bescherming voor de zon en de regen, thermisch kledij, waterfles, camera, wandelschoenen, extra kleren.

Tijdsduur: 2 dagen

Inclusief: Engelstalige gids, extra gids, transport h/t, maaltijden vanaf middagmaal op de eerste dag tot middagmaal de dag erna, snack en water, lastdier, kampeermateriaal (tent, slaapzak, slaapmatje en eetgerief), laarzen en bijdrage aan de gemeenschap.

De 60 meren bike and trail trekking – 2 dagen

Deze 2-daagse tour bestaat uit een fietstour in Atillo op de eerste dag en een trekking vanuit Atillo naar Ozogoche op de tweede dag. We overnachten in cabañas dicht bij de meren van Atillo. Beide activiteiten bevinden zich binnen het Nationaal Park Sangay. Het is een perfecte combinatie van fietsen en wandelen. Op dag 1 vertrekken we vanuit Guamote richting de paramo´s van Huantug gedurende een rit van 45 minuten. Vanaf hier vertrekken we per fiets, vanop een hoogte van 4.200m, richting de rivier Atillo. Tijdens de 3 uur durende afdaling kunnen we genieten van het prachtige Andes landschap. Bij de rivier Atillo laden we onze fietsen op de pick-up, en rijden we richting de meren van Atillo. Alvorens deze te bezoeken nuttigen we onze lunch in een lokaal restaurant. Hierna bezoeken we de meren van Atillo. Daarna rijden we terug richting de cabañas van Atillo, die uitgebaat worden door de lokale bevolking. Hier brengen we de nacht door.

Op dag 2 vertrekken we te voet richting Ozogoche. Het eerste deel is flink stijgen, met een hoogteverschil van ongeveer 300 meter. Na ongeveer 2 uur wandelen komen we aan op het hoogste punt van onze wandeling, waar we een adembenemend zicht krijgen op zowel de meren van Atillo en Ozogoche. Bij helder weer kunnen we de vulkaan Sangay zien. Na deze pauze gaat het bergafwaarts richting de meren van Ozogoche. Na ongeveer 3 uur wandelen komen we aan in het dorp Ozogoche Alto en wordt ons een lunch aangeboden. Na de lunch keren we terug richting Guamote.

 

Moeilijkheidsgraad: boven gemiddeld. Meenemen: bescherming tegen zon en regen, thermische kledij, waterfles, camera, sportieve kledij, wandelschoenen en extra kleren.

Tijdsduur: 2 dagen.

Inclusief: engelstalig gids, transport h/t, maaltijden van middagmaal eerste dag tot middagmaal laatste dag, snack en water, laarzen, overnachting in de cabaña, laarzen, bijdrage aan de gemeenschap.

Inca Trail – 3 daagse trektocht

Het wegennetwerk van de Inca´s (Qhapac Ñan in Kichwa-taal) strekte zich uit van Chili tot Colombia. Het was de hoofdader van het Inca rijk (1470-1534) zowel op politiek, economisch als sociaal vlak. Tijdens de Spaanse overheersing (1534-1822) werd dit netwerk nog gebruikt. Zij noemden het “El Camino Real” ofwel de Koninklijke Weg. Tegenwoordig blijven nog slechts enkele delen van dit netwerk bewaard. Één van de best in stand gehouden routes ligt tussen het dorp Achupallas en Ingapirca. Deze regio stond tijdens de Spaanse overheersing bekend voor zijn goud. Veel kleinere steden werden langs deze weg opgericht door de Spanjaarden maar werden telkens verwoest door de lokale bevolking. Nu is deze route vooral bekend als de Inca trail, een 3-daagse trekking.

Op dag 1 vertekken we vanuit Guamote richting Achupallas, een rit van anderhalf uur. Het startpunt van de trekking ligt op 3.300m. De eerste dag wandelen we 4 uur tot aan onze eerste kampeerplaats op een hoogte van ongeveer 4.000m. Doorheen de hele trekking worden we begeleid door een lokale gids. Onze bagage wordt gedragen door een paard.

Op dag 2 staat een wandeling van ongeveer 7 uur gepland. Na 2-3 uur wandelen komen we aan op het hoogste punt van de trekking. Van hieruit hebben we een prachtig zicht over het meer van Sansahuín. Na nog 4 uur wandelen komen we toe op onze tweede kampeerplaats op een hoogte van ongeveer 3.800m. Gedurende de tocht kunnen we verschillende ruïnes zien van oude Spaanse nederzettingen.

Op de laatste dag komen we na 4 uur wandelen aan bij de ruïnes van Ingapirca (3.160m). Hier krijgen we een rondleiding door een lokale gids. Na het bezoek aan de ruïnes keren we terug naar het hotel.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, thermische kledij, waterfles, camera, wandelschoenen en extra kledij.

Tijdsduur: 3 dagen

Inclusief: Engelstalige en lokale gids, transport h/t, maaltijden van middagmaal op de eerste dag tot middagmaal op de laatste dag, snack en water, lastdier, kampeermateriaal (slaapzak, slaapmatje en eetgerief), laarzen, bezoek Ingapirca.

stuur ons een mail of bel ons

00 593 99 593 4900
info@ontdek-ecuador.be