Activiteiten in en rond Otavalo

Hier zelf nog een tekstje maken ….

Wandeling rond Lake Cuicocha

Het meer van Cuicocha is een van de mooiste meren van Ecuador! Een privéwagen brengt ons naar de ingang van het Reservaat Cotacachi-Cayapas, waar we de dag beginnen met een vier à vijf uur durende wandeling. De wandeling verloopt tussen de 3.100 en 3.500 mt boven het zeeniveau. Onderweg zullen we genieten van de biodiversiteit in het landschap, het uitzicht over het pittoreske meer met haar twee eilandjes en ook van het panorama dat de bergtoppen Cotacachi, Imbabura en Cayambe ons geven.

Moeilijkheidsgraad: matig

Verplicht mee te nemen: stevige wandelschoenen, bescherming tegen de zon, muggenmelk, een fleece of een pull en water (min. 1 liter);

Aanbevolen: camera, verrekijker, regenjas, redelijke conditie.

Tijdsduur: 7 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer en maaltijd of lunchpakket

De meren van Mojanda en de Fuya Fuya berg

Bij een bezoek aan Ecuador zijn de Paramo graslanden aan de meren van Mojanda en het uitzicht vanop de Fuya-Fuya berg niet te missen! Een privéwagen zal ons tot aan de oevers van het Mojanda meer, dat op 3.700 mt boven het zeeniveau ligt, brengen. Hier vangt onze wandeling aan. Deze wandeling zal ons doorheen de paramo graslanden tot naar de top van de Fuya-Fuya berg brengen. Op de top van de berg, dat op 4.265 mt ligt, genieten we het prachtig uitzicht over het meer en de bergen Imbarura, Cotacachi en Cayambe. Vervolgens dalen we af en rijden we terug naar Otavalo waar ons een middagmaal wordt geserveerd.

Moeilijkheidsgraad: matig;

Verplicht: stevige wandelschoenen, bescherming tegen de zon en de regen, een fleece of een pull, water (min. 1 liter) en een redelijke conditie.

Aanbevolen: camera en verrekijker.

Tijdsduur: 6 uren

Inclusief: Engelstalige gids, vervoer, middagmaal/lunchbox en inkom

Beklimming Imbabura-vulkaan

Vandaag beklimmen we ´vadertje´ Imbabura en genieten we van een uitzicht over de provincie, waar deze berg zijn naam aan gaf. We vertrekken in de vroege uurtjes richting de voet van de berg waar we aan een wandeling naar de top beginnen dat zo´n 5 à 6 uur duurt. Deze wandeling brengt ons doorheen de paramo graslanden en geeft een spectaculair uitzicht op de stad Ibarra en de besneeuwde Cayambe. Iets hoger gelegen, wandelen we rond een vulkaankrater door naar de top ervan. Hier wordt het pad een beetje rotsachtig. We genieten hier van een lunchbox en een rustpauze waarbij we het uitzicht kunnen bewonderen. Vervolgens dalen we terug af en dit zou 3 à 4 uur in beslag nemen.

Moeilijkheidsgraad: matig-zwaar

Verplicht: stevige wandelschoenen; bescherming tegen de zon, een fleece of een pull, water (min. 1 liter), regenjasje en een redelijke conditie.

Aanbevolen: camera en wandelstokken.

Tijdsduur: 10 a 12 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, snack

Beklimming Cotacachi-vulkaan

Vandaag beklimmen we de hoogste vulkaan in de streek. Voordat de zon opkomt, zal een privéwagen ons tot op 4.000 mt hoogte brengen. Hier vangen we aan met een klimtocht die zo´n 3 à 4 uur in beslag neemt. Deze wandeling brengt ons doorheen het grasland tot aan de sneeuwgrens die op een hoogte van ongeveer 4.800 mt ligt. Hier rusten we uit en genieten we van een prachtig uitzicht op het Andesgebergte. Vervolgens dalen we terug af en keren we met de privéwagen terug naar ons vertrekpunt. Wegens veiligheidsredenen is het niet toegestaan helemaal tot naar de top van de vulkaan te klimmen.

Moeilijkheidsgraad: matig-zwaar V

Verplicht: stevige wandelschoenen, bescherming tegen de zon, een fleece of een pull, water (min. 1 liter), regenjasje en een redelijke conditie.

Aanbevolen: camera en wandelstokken.

Tijdsduur: 8 a 10 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, middagmaal en inkombedrag van het park.

Van Cuicocha naar Cotacachi met de fiets

Deze fietstocht begint in de vroege uurtjes waarbij we eerst met de wagen naar de Ugshapungo gemeenschap worden gebracht. Vanuit daar vertrekken we met de fiets en dalen we ongeveer 15 km af richting Cotocachi. Onderweg genieten we van de mooie streek en bezoeken we ook het bekende Cuicocha waar we van het prachtig uitzicht genieten. Eenmaal in Cotacachi aangekomen zullen we hier middag eten. Na het middageten rest er wat tijd om Cotocachi zelf te bezoeken, een klein dorp dat vooral bekend staat voor haar handgemaakte lederwaren. Hierna fietsen we wat verder richting Calera waar de wagen ons opwacht om ons terug naar het hotel te brengen.

Moeilijkheidsgraad: licht-matig

Verplicht: bescherming tegen de zon, regenjas, een fleece of een pull en water

Tijdsduur: 5 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, fiets en fietshelm en middagmaal

Fietsen naar het nevelwoud van Intag

Vandaag genieten we van een prachtige afdaling, per fiets, vanuit het hooggebergte naar het nevelwoud van Intag. Een privéwagen zal ons langsheen de flanken van de Cotacachi-vulkaan naar het dorp Tablachupa brengen. Dit dorp ligt op 3.500 mt boven het zeeniveau. Hier begint onze fietstocht, die een 3 à 4 uur zal duren. We dalen ongeveer 1.800 mt af, waarbij we onderweg enkele korte klimtochtjes tegenkomen. Doorheen de fietstocht nemen we enkele drastische veranderingen in klimaat en vegetatie waar. Dit gaat van de vegetatie van het hoog Andesgebied door naar de vegetatie van het nevelwoud en de vegetatie van de tropische vallei van Intag. Wanneer we aankomen in het dorp Nangulvi, genieten we van een lekkere lunch en rusten we uit aan de warmwaterbronnen van Nagulvi. Vervolgens keren we met de privéwagen terug.

Moeilijkheidsgraad: matig

Verplicht: bescherming tegen de zon, regenjasje, water (min. 1 liter) en enige fietservaring.

Aanbevolen: camera, redelijke conditie badpak met handdoek.

Tijdsduur: 11 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, fiets en fietshelm en lunch

Te paard naar Lake Cuicocha

Geniet te paard van de Andes, authentieke inheemse dorpen en het azuurblauwe Cuicocha-meer! De privéwagen brengt ons naar La Calera. In dit dorp zal onze tocht te paard aanvangen. We trekken doorheen het platteland en langsheen enkele inheemse gemeenschappen. Eenmaal aangekomen bij het meer van Cuicocha rusten we even uit waarna we de tocht aanvatten naar Cotacachi, een dorp dat bekend staat voor haar lederwaren. Vanuit daar vertrekken we terug naar Otavalo.

Moeilijkheidsgraad: matig.

Verplicht: bescherming tegen de zon, een fleece of een pull, water (min. 1 liter), minimale ervaring met paarden.

Aanbevolen: camera, kleding die vuil mag worden en een snack.

Tijdsduur: 5 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer en paard met uitrusting

De koffieroute

Ontdek tijdens deze route hoe organische koffie geteeld en verwerkt wordt. Terwijl de privéwagen ons naar de Intag vallei brengt, genieten we onderweg van een prachtig uitzicht. Eenmaal in Intag aangekomen, brengen we een bezoek aan de organische boerderij. Hier leren we meer over de teelt van koffie, over het oogstproces en over de eerste stappen in de verwerking. Bij ons bezoek hoort natuurlijk ook een proevertje. We leren de echte smaak van koffie kennen. Vervolgens lunchen we in Nangulvi, waarna we tijdens een vrij moment rustig kunnen rondwandelen of optioneel kunnen kiezen om de warmwaterbronnen te bezoeken. Als ons vrij moment ten einde loopt, zal de privéwagen ons oppikken om ons terug naar ons vertrekpunt te brengen.

Moeilijkheidsgraad: licht.

Verplicht: bescherming tegen de zon

Aanbevolen: camera, water (min. 1 liter) en badpak met handdoek.

Tijdsduur: 10 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, lunch en inkombedragen

Inheemse gezondheid en spiritualiteit

Ontdek hoe, ook vandaag nog, gebruik gemaakt wordt van eeuwenoude inheemse tradities. Allereerst rijden naar de Calera gemeenschap waar we opgewacht worden om een traditioneel inheems gerecht klaar te maken. We helpen bij de bereiding ervan en vervolgens bij een kleine ceremonie dat gelinkt is aan het maken van dit gerecht. De aarde pot gaat dan op het vuur waar het vervolgens drie uur lang zal garen alvorens we van deze heerlijke maal kunnen genieten. Ondertussen brengen wij een bezoek aan een heilige en energetische plaats waar een Shamaan ons zal opwachten om een reinigingsritueel uit te voeren aan de hand van verschillende lokale en geneeskrachtige planten. Erna keren we terug om ons heerlijk zelfgemaakte traditionele maal te nuttigen.

Verplicht: badpak.

Aanbevolen: camera, water (min. 1 liter), bescherming tegen de zon en de regen, fleece of pull.

Tijdsduur: 6 uren

Inclusief: Engelstalige gids, vervoer h/t, traditionele maaltijd en reinigingsritueel.

Lake Cuicocha & inheemse dorpen

Ontdek verschillende inheemse dorpen, lokale ateliers, de waterval van Peguche en het meer van Cuicocha. Allereerst brengen we een bezoek aan verschillende lokale gemeenschappen waar we een kijkje nemen in de werkplaatsen en ateliers. Zo bezoeken we ateliers gespecialiseerd in het verwerken van riet, het maken van lokale muziekinstrumenten, het weven van tapijten, het spinnen van wol en het maken van juwelen uit zaden. We bezoeken de Peguche-waterval en het stadje Cotacachi, dat bekend staat voor zijn lederwaren. Ten slotte trekken we naar het meer van Cuicocha dat gelegen is in het reservaat Cotacachi-Cayapas. Hier kunnen we genieten van een korte rustgevende wandeling.

Moeilijkheidsgraad: licht

Aanbevolen: camera, water (min. 1 liter), bescherming tegen de zon, een fleece of een pull.

Tijdsduur: 7 uren

Inclusief: Engelstalige gids, privévervoer, lunch en inkomgelden

Paardrijden naar Alpacaboerderij

Bij deze activiteit word je ’s ochtend opgepikt aan je hotel om vervolgens twintig minuutjes naar de Arrayanes gemeeschap te rijden. Daar krijgen we van de gids enkele instructies en maken we kennis met het paard dat je gedurende deze reis zal vergezellen. Hierna begint een mooi tocht te paard waar we langs mooie landschappen rijden en uitzicht hebben op de omliggende vulkanen. Na ongeveer drie uurtjes rijden komen we toe aan de alpaca boerderij waar we uitleg krijgen over deze bijzonder mooie dieren en we ook even de tijd hebben om wat uit te rusten. Er is zeker ook wat tijd uitgerekend om mooie foto’s te kunnen nemen samen met de dieren. Erna vatten we de terugtocht en worden we met een privé voertuig terug naar het hotel gebracht.

Verplicht: bescherming tegen de zon, een fleece of een pull, water (min. 1 liter), minimale ervaring met paarden.

Aanbevolen: camera, kleding dat vuil mag worden en een snack.

Tijdsduur: 5 uren

Inclusief: Engelstalige gids, transport h/t, paard en helm

Fietstocht van Mojanda naar Cochasquí

We vertrekken in de vroege uurtjes richting de Mojanda meren dat ongeveer op veertig minuten verwijderd zijn van Otavalo. Deze meren zijn op ongeveer 3700m hoogte gelegen en het grootste meer heet Kari-Cocha. Van hieruit begint een mooie fietstocht richting de archeologische site van Cochasquí dat langs mooie paramo graslanden verloopt. Cochasquí staat bekend voor haar eeuwenoude piramides gebouwd door de Quintu-Cara volkeren. Het is een mooie gevarieerde fietstocht met prachtige natuurlandschappen als culturele hoogtepunten.

Moeilijkheidsgraad: matig.

Verplicht: bescherming tegen de zon, regenjas, warme fleece of pull.

Aanbevolen: camera, water (min. 1 liter) en een redelijke conditie.

Tijdsduur: 6 uren

Inclusief: Engelstalige gids, vervoer h/t, lunch box, fiets incl. helm en inkom in de Cochasquí site

National Park El Angel en de trein

We worgen vroeg in de ochtend opgehaald aan het hotel om dan richting El Ángel National Parc te rijden. Eenmaal we daar toekomen beginnen we de excursie met een mooie wandeling richting een meer dat El Voladero heet en op ongeveer 3800 meter hoogte is gelegen. Tijdens deze wandeling zien we rondom ons vooral ‘frailejones’ en kleine polylepis boompjes. Beide soorten dat eigen zijn aan de streek. Na deze natuurwandeling gaan we richting Salinas, een kleine dorp waar een lekkere middagmaal op ons staat te wachten en er nog wat tijd zal overblijven om dit dorpje te verkennen. Rond 15h nemen we de trein richting Ibarra, de trein doorkruist bergen, tunnels, suikerrietplantages om uiteindelijk in Ibarra toe te komen waar de chauffeur ons zal opwachten om terug naar het hotel te rijden.

Aanbevolen: bescherming tegen de zon, regenjas, warme fleece of pull, water (min 1 liter), camera.

Tijdsduur: 9 uren

Inclusief: Engelstalige gids, vervoer h/t, middagmaal, treinticket (Salinas – Ibarra)

Inheemse dorpen en botanische tuin

Otavalo staat bekend voor zijn artesanaat. We bezoeken samen met een gids verschillende ateliers waar al de mooie handwerkjes van Otavalo worden gemaakt. Een blik achter de schermen als het ware. Je wordt door de gids in de ochtend opgepikt aan je hotel en deze brengt je naar de verschillende ateliers. Zo bezoek je een textiel atelier, waar ze schapen- en alpacawol verwerken van basis- tot eindproduct. Hierna trek je naar een inheems gezin in San Rafael waar je kan zien hoe ze met de ‘totora’-plant allerlei voorwerpen maken zoals manden en tapijten. Er wordt ook een muziekinstrumenten atelier bezocht en hierna trek je naar de Peguche waterval om een korte wandeling in de natuur te maken. Het middagmaal wordt door een gezin in La Calera aangeboden en hierna trek je nog even naar Cotoacachi om verschillende botanische tuintjes te bezoeken waar je uitleg krijgt over de medicinale planten en hoe deze gekweekt en gebruikt worden in de streek. Daarna keer je terug richting het hotel. Duur: ongeveer 5 uur. Inbegrepen: Engelstalige gids, transport, middagmaal en inkomst in de ateliers dat bezocht worden. Meenemen: bescherming tegen de regen en de zon en water.

Tijdsduur: 5 uren

Inclusief: Engelstalige gids, transfers, middagmaal en inkom

De vogels van Intag

Voor deze excursie pikt de gids je op aan het hotel om 04:00 ’s ochtends om dan samen naar Intag te rijden. Daar zet de chauffeur jullie af in de Azabi gemeenschap en begin je aan een wandeltocht van vijf uur doorheen het nevelwoud waar je de kans krijgt om verschillende soorten kolibries te zien, tanagers, manakins, toukans etc te zien. Na de wandeling krijg je een lekkere middagmaal en hierna trek je samen met de gids terug richting de auto om dan samen terug naar Otavalo te rijden.

Moeilijkheidsgraad: licht, matig.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, sportief schoeisel, water, camera en verrekijker.

Tijdsduur: 6 uren

Inclusief: Engelstalige gids gespecialiseerd in vogels, transport en middagmaal

stuur ons een mail of bel ons

00 593 99 593 4900
info@ontdek-ecuador.be